Voor informatie en advies, bel 06 23 13 91 51

DUSTion – effectief fijnstof reduceren in de pluimveesector

DUSTion is de bewezen oplossing voor het fijnstofreductie in de pluimvee industrie. Op dit moment is het de beste oplossing op de markt voor het verminderen van fijnstof in pluimveestallen. Met minimaal 52% fijnstofreductie is het als beste getest door Wageningen University & Research (in opdracht van Praktijkcentrum Emissiereductie in de Veehouderij (PEV)). Bovendien is DUSTion Winnaar van de Innovatieprijs Pluimveesymposium. Niet voor niets kiezen boeren uit heel Nederland voor DUSTion en zijn inmiddels honderden stallen met het systeem uitgerust. Fijnstof reduceren met DUSTion is betaalbaar, effectief en veilig.

Fijnstof reduceren met statische elektriciteit

DUSTion is ontwikkeld om betaalbaar en doeltreffend fijnstof te verminderen in elke pluimveestal. Het werkt op basis van statische elektriciteit, wat al jaren in andere industrieën wordt gebruikt om (fijn)stof tegen te gaan. Er zijn veel voordelen van DUSTion. Het is betaalbaar, toe te passen in elke stal (ongeacht de grootte), zeer effectief en veilig in gebruik. Met minimaal 52% fijnstofreductie komt DUSTion keer op keer als beste uit de test.

Werking van het systeem

DUSTion werkt op basis van een techniek die in andere industrieën al decennialang succesvol wordt toegepast om stof te verwijderen: ionisatie. Dit gaat over het bewust aanbrengen van statische elektriciteit. De achterliggende gedachte is simpel: door scherpe puntjes onder hoge spanning (met laag vermogen) te zetten, worden (stof)deeltjes in de buurt van die scherpe puntjes statisch. Die statisch geladen deeltjes trekken van nature naar ‘aarde’.

Deze zelfde techniek passen we toe bij DUSTion. We zetten we een hoge spanning (met laag vermogen, dus het is volkomen veilig) op prikkeldraad dat in de stal hangt. Dit prikkeldraad hangt over de lengte van de stal, op minimaal 40 cm van het plafond. Deze draad wordt om de 5 meter vastgemaakt aan het plafond met een door ons geleverde ophangkabel. De spanning, in combinatie met de scherpe puntjes van het prikkeldraad, zorgt ervoor dat fijnstofdeeltjes rondom het prikkeldraad statisch geladen worden en naar ‘aarde’ trekken: het plafond van de stal. Het resultaat is een schone stal en een betere luchtkwaliteit. Bijkomend voordeel: het stof kan met water van het plafond wordt gespoten tijdens de gebruikelijke reinigingsrondes.

Resultaat: een schonere stal en betere luchtkwaliteit

Het resultaat van DUSTion is minder uitstoot van de stal en een veel beter binnenklimaat. Door het reduceren van fijnstof zorgt DUSTion voor een heldere stal, een betere luchtkwaliteit en minder uitstoot. Kortom, beter voor het mens, dier en milieu.

De voordelen van fijnstof reduceren met DUSTion

Fijnstof reduceren met DUSTion heeft de volgende voordelen:

  • Het is betaalbaar in aanschaf en gebruik. De exploitatiekosten zijn nihil en bestaan uit een kleine toename van het elektriciteitsverbruik in de stal.
  • Eenvoudig te installeren in elke stal, ongeacht de grootte.
  • Zeer onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te reinigen.
  • Uiterst effectief, met minimaal 52% fijnstofreductie.
  • Veilig in gebruik.

Rapporten en certificaten

DUSTion is ontwikkeld door Optiklep en Serutech Agri en uitgebreid getest in de pilot van Regio Foodvalley. Gecoördineerd door het Praktijkcentrum Emissiereductie in de veehouderij (PEV) zijn de metingen uitgevoerd door de universiteit Wageningen. Na de beoordeling door het ministerie van I&W is DUSTion opgenomen op de “Lijst emissiefactoren fijnstof voor veehouderij”.

Het systeem is RAV-erkend (BWL: 2020-04). Het meetrapport van de WUR is hier te downloaden.

Subsidieregeling fijnstofreductie Pluimveesector

DUSTion zorgt voor minder fijnstofuitstoot en een betere luchtkwaliteit. Daardoor viel het onder de subsidieregeling van de overheid. De verwachting is dat bij toekomstige subsidierondes DUSTion weer wordt meegenomen. Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer informatie

Maak uw stal vandaag nog klaar voor de toekomst. Vraag vrijblijvende een offerte aan of neem contact met ons op voor vragen.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt DUSTion geïnstalleerd?

Allereerst worden over de lengte van de stal verschillende lijnen prikkeldraad opgehangen. Deze worden aan de uiteinden aan de wand vastgemaakt met isolatoren. Ook worden ze aan het plafond vastgemaakt met de door ons gemaakte ophangkabels. Deze hebben een vaste lengte van minimaal 40cm. Elk van de lijnen prikkeldraad wordt aangesloten op een hoogspanningskabel, die vanuit het dierenverblijf naar de technische ruimte loopt. In de technische ruimte plaatsen we een generator. Deze zorgt ervoor dat er spanning op het prikkeldraad komt te staan en het systeem werkt. De generator monitort continu het systeem. Een camera maakt foto’s van het display van de generator, zodat bij een inspectie aan te tonen is dat het systeem aan heeft gestaan.

De montage wordt normaal gesproken gedaan door een technisch gekwalificeerd team. Heeft u zelf technisch personeel, dan is het mogelijk dat zij het systeem installeren. Dit gebeurt dan op basis van onze installatie-instructies. Ook doen wij zelf altijd een laatste inspectie en zetten wij het systeem aan. Zo kunnen wij een goede werking van het systeem garanderen.

Hoe waarborgen jullie de kwaliteit van het systeem?

Kwaliteit staat hoog in het vaandel. DUSTion werkt bewust met een beperkt aantal componenten: een generator, hoogspanningsdraad, prikkeldraad, ophangkabels voor het plafond en wandisolatoren. Al deze componenten zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit. Onze generator, die de spanning levert die op het prikkeldraad komt te staan, kopen we in bij Fraser: een van de bekendste producenten van apparatuur om statische elektriciteit aan te brengen. Ons prikkeldraad is hoge kwaliteit gegalvaniseerd draad. Het ophangsysteem maken we zelf. De isolatoren voor aan de wand voldoen aan de hoogste normen.

Omdat het systeem bestaat uit hoge kwaliteit componenten is er eigenlijk geen slijtage. Indien gewenst verzorgen wij een periodieke controle van het systeem.

Is het systeem veilig?

Absoluut. De veiligheid wordt op alle fronten gewaarborgd. Zo hebben we een document dat omschrijft hoe het systeem moet worden gemonteerd en moet worden gebruikt. Na de montage doen we persoonlijk een laatste check, waarna we het systeem zelf in bedrijf stellen. Op dat moment maken we ook een officieel opleverrapport. Mocht er om welke reden dan ook toch wat mis gaan, dan is het systeem beveiligt tegen kortsluiting, overbelasting en vonkoverslag. Het systeem introduceert geen brandrisico’s en stoot verder geen schadelijke stoffen of deeltjes uit. Hierdoor is het systeem veilig en levert het geen risico’s voor mens, dier en milieu. Recent onderzoek uitgevoerd door een externe partij bevestigt de veiligheid van het systeem. Het rapport hiervan kunt u bij ons opvragen.

Voor meer uitleg over DUSTion, bekijk onderstaande video.

Wilt u meer weten

over DUSTion?

Neem contact op

DUSTion is een samenwerking van

Serutech Agri Optiklep